Het klimaat verandert en dit heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Het belang van klimaatveranderingen en duurzaamheid speelt een steeds grotere rol, mensen zijn zich er meer en meer van bewust. Ook voor organisaties is er een steeds grotere noodzaak om bewust te kijken naar milieu impact. Een duurzame bedrijfsvoering helpt niet alleen het milieu, maar biedt ook talloze voordelen voor bedrijven. De ISO 14001:2015 helpt bedrijven hierin stappen te zetten: de norm voegt proactieve initiatieven toe en helpt een goede structuur neer te zetten.
Welke voordelen heeft een duurzame bedrijfsvoering? Hieronder zetten we er enkele op een rij:
1. Marktpositie verbeteren
Door de organisatie onder de loep te nemen, kom je tot nieuwe inzichten die jouw bedrijf anders positioneren. Zet een strategie neer: hoe wil jij je positioneren in de markt en hoe past dat binnen de context van de organisatie? Door na te denken over creatieve en innovatieve oplossingen die het beste passen bij het bedrijf openen nieuwe deuren. Wellicht verbreed je zo je markt, creëer je concurrentievoordeel of kun je juist nieuwe samenwerkingen aangaan.
Voorbeeld: Voer een strategiesessie uit met het management. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een SWOT-analyse om de meningen uit het team te verzamelen en te komen tot één visie. Voer vervolgens een brainstormsessie uit om te bepalen: (1) hoe je sterktes kunt inzetten in je market/ imago building, (2) welke oplossingen er zouden zijn voor de zwakke punten, (3) welke doelstellingen je kunt maken van je kansen, (4) en hoe je bedreigingen zou kunnen aangaan of verminderen.
2. Positief effect voor werknemers
Een meer duurzamebedrijfsstructuur kan zorgen voor meer bevlogenheid van werknemers. Medewerkers voelen meer trots voor hun bedrijf als deze een positieve maatschappelijke bijdrage levert. Ook kan een managementsysteem helpen een prettige structuur in de organisatie aan te brengen die goed werkt en het maakt processen efficiënter, waardoor werk prettiger en meer gestructureerd verloopt.
Voorbeeld: bespreek met een afdeling hoe het huidige proces verloopt en bekijk waar winst te behalen is in gemakkelijker, efficiënter of duurzamer te werken. Wanneer de nieuwe werkwijze is doorgevoerd kan het prettig zijn periodiek een interne audituit te voeren, om zo elkaar scherp te houden.
3. Bespaar geld en verhoog winstgevendheid
Doordat processen efficiënter en meer bewust in te richten kun je geld besparen. Denk aan het uitvoeren van analyses in de organisatie die je inzicht geven in verbruik of de duurzaamheid of de levenscyclus van een bedrijf.
Voorbeeld: voer een analyse uit op de inkoop van het materiaalgebruik. Hoe duurzaam is dit eigenlijk, hoelang gaat het mee en hoe vaak zijn er afwijkingen geconstateerd? Door dit te berekenen kan het zijn dat een investering in duurzamere materialen efficiënter en kostenbesparend is.
4. Vergroot het imago en de reputatie
Bedrijven die zich focussen op de waarde die klanten hechten aan de manier waarop een product of dienst tot stand is gekomen, kweken sneller vertrouwen bij de klant. Ook vergroot het de loyaliteit van de klant. Daarnaast win je het vertrouwen van en vergroot je je reputatie bij andere stakeholders. Door eerlijk en goed te werken zijn medewerkers trotser en kun je wellicht de transparantie over de keten vergroten in bijvoorbeeld de marketing.
Voorbeeld: Je hebt een nieuwe broek nodig. Kies jij liever voor een product gemaakt van lage kwaliteit textiel gemaakt in een ontwikkelingsland, maar wel goedkoop? Of voor een wat duurdere broek, gemaakt van duurzame materialen, die vanuit een eerlijke productie is gemaakt? Het materiaal, de manier waarop het is gemaakt, waar het is gemaakt, het heeft allemaal invloed op het imago en kan zorgen dat klanten voor jou gaan kiezen.