Het uitvoeren van een leveranciersbeoordeling
18 maart 2021 

Het uitvoeren van een leveranciersbeoordeling

Een vast onderdeel van ISO certificeringen is de leveranciersbeoordeling. Hoe werkt een dergelijke beoordeling in de praktijk?

De leverancier

Een ‘leverancier’ is: iedere partij die een (in)directe invloed heeft op de geleverde prestaties van het product of de dienst. Dus dat betreft niet alleen leveranciers van goederen maar ook leveranciers van ondersteunende diensten zoals transport, IT, adviseurs, fotograaf, onderaannemers of ZZP’ers (afhankelijk van mate van invloed).

Welke systematiek gebruik je?

Om met het proces te beginnen stel je de manier van beoordeling vast: welke systematiek past het beste bij de organisatie? De Plan-Do-Check-Act cyclus (PDCA) staat hierbij centraal staan. Je wilt niet hebben dat zometeen het hele proces staat en wordt uitgevoerd, maar er vervolgens met de uitkomsten niets gebeurt.

De systematiek benader je risico gestuurd: is het logisch dat de leverancier van sierlijsten van een auto net zo vaak en zwaar wordt beoordeeld worden als de leverancier van de motoren? Nee, de laatste wordt waarschijnlijk meer en zwaarder worden beoordeeld. Dit kan ook afhankelijk zijn van de omvang van leveringen.

Niet alleen uit je geheugen putten

Leveranciers worden beoordeeld op basis van valide en betrouwbare informatie, het geheugen van mensen valt hier vaak niet onder. Het is prima om ook een kwalitatieve beoordeling te doen. Een goede samenwerking is vaak een gevoelskwestie en daar mag ook ruimte voor zijn.

Maak verbeterpunten bespreekbaar met leveranciers. Maak afspraken (SMART) voor de toekomst en de beoogde verbetering. Neem deze afspraken weer mee ter evaluatie in de volgende beoordeling en de cirkel is rond.

Training interne auditvaardigheden ISO 9001 en ISO 14001

Bij de Online ISO Academy worden in de trainingen interne auditvaardigheden ISO 9001 en ISO 14001 wordt stilgestaan bij de leveranciersbeoordelingen omdat daarbij ook de leveranciersaudits aan bod komen. Meer weten? Neem gerust contact op, we zijn je graag van dienst.

Welkomstactie: gratis e-learning basis van managementsystemen

Beginnen bij de basis? Dan is de e-learning basis van managementsystemen wat voor jou. Je kunt nu profiteren van onze unieke welkomstactie en je gratis inschrijven voor deze e-learning. Klik hier en schrijf je in.

Over de schrijver
Reactie plaatsen