Wat is een ISO managementsysteem?
05 mei 2021 

Wat is een ISO managementsysteem?

Steeds vaker vragen klanten of leveranciers om een certificering. Ook vanuit een aanbesteding is certificering meer en meer een vereiste. Als organisatie ga je dan aan de slag met het inrichten van een managementsysteem. Maar hoe? Je vraagt je misschien af waar je moet beginnen en probeert je in te lezen in het onderwerp. Wanneer je in de materie duikt zie je de term ‘managementsystemen’ vaak terugkomen. Wij helpen je graag grip krijgen op de betekenis en de inhoud van een managementsysteem!

Wat is een managementsysteem?

Een managementsysteem is niets meer dan een stelsel van formele en informele afspraken, ook wel een set aan regels en richtlijnen. Deze regels en richtlijnen worden gevormd op basis van een bepaald gebied, zoals kwaliteit. Met een managementsysteem ingericht conform een bepaalde ISO norm zorg je voor verbeteringen in het deelgebied waar de norm op is gericht. Zo zorg je met ISO 14001 voor betere milieuprestaties, met ISO 9001 krijg je beter grip op je processen, verbeter je efficiëntie en verhoog je klanttevredenheid en met ISO 27001 borg je informatiebeveiliging.

Het doel van een managementsysteem

Wanneer een organisatie een managementsysteem heeft herken je dit aan een raamwerk van beleid, processen, procedures die (deels verplicht) zijn gedocumenteerd en in de organisatie zijn geïmplementeerd. Bij de meeste bedrijven is een handboek aanwezig waarin in hoofdlijnen staat beschreven hoe aan de regels en richtlijnen wordt voldaan. Het managementsysteem heeft als doel klanten tevreden te stellen en de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. De continue verbetering wordt bereikt door middel van de Deming Circle (PDCA). Deze methode is verweven in de verschillende ISO normen. Wanneer de organisatie gecertificeerd is, heeft een Certificerende Instelling getoetst of er aan de eisen wordt voldaan en of de PDCA cyclus voldoende geborgd is.

Concurrentievoordeel

ISO certificaten en de gestelde eisen zijn over de hele wereld hetzelfde. Hierdoor heeft het certificaat in ieder land dezelfde waarde aangezien de gestelde eisen overal gelijk zijn. Wanneer een gecertificeerde instelling heeft bevonden dat een organisatie voldoet aan de norm en een certificaat heeft afgegeven, is het direct voor iedereen duidelijk dat je voldoet aan de gestelde eisen. Dit geeft klanten zekerheid en levert daarom concurrentievoordeel op.

Je kunt het!

Ook jij kunt een managementsysteem implementeren en hier grip op krijgen. Het is als eerste belangrijk om te bepalen welke norm het beste aansluit bij jouw organisatie. Daarna is van belang dat je de juiste ondersteuning krijgt of over de juiste informatie beschikt om de implementatie te starten. In de Online ISO Academy ontwikkel je jezelf door kennis op te doen over de norm(en). Zo kun jij vervolgens aan de slag met de implementatie van de norm in jouw organisatie.

Meer weten?

Wil jij eerst nog meer weten over het onderwerp managementsystemen? Schrijf je nu in en profiteer van de tijdelijke welkomstactie en ontvangt de gratis e-learning: Basiskennis van managementsystemen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen