Wat is ISO en wat is een ISO-certificering?
18 maart 2021 

Wat is ISO en wat is een ISO-certificering?

Meer en meer wordt om een ISO-certificaat gevraagd, bij bijvoorbeeld aanbestedingen wordt het vaak als een vereiste gesteld. Om een ISO-certificering te behalen moet je voldoen aan de gestelde eisen van een betreffende norm. Dit kan bijvoorbeeld de ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement zijn, maar ook normen zoals ISO 14001 voor Milieumanagement, ISO 45001 en VCA voor Arbomanagement en ISO 27001 voor informatiebeveiliging. Maar wat is een certificering? En hoe kan de Online ISO Academy jou hiermee helpen?

ISO certificaat

De eisen die gesteld worden in een norm zijn bedoeld om middels certificering aan te tonen dat je zaken met regelmaat oppakt, je beschrijft hoe er gewerkt wordt en je blijft ook zo werken. Ook richt iedere norm zich op continue verbetering: leren van wat niet goed loopt, bijvoorbeeld door ontvangen klachten. Om te voldoen aan deze normen moet je de nodige dingen in je organisatie inrichten: dit noem je een managementsysteem.

Spelregels ISO-normen

De eisen bij de meeste certificeringen hebben betrekking tot de organisatie, niet direct aan producten. Er worden onder meer eisen gesteld over welke processen ingericht dienen te worden. In de spelregels van de norm is opgenomen waar deze processen minimaal aan zouden moeten voldoen. De kunst met de normen is om deze goed op jouw eigen organisatie toe te passen; normen zijn vrij algemeen geschreven.

ISO audit en de auditor

Is je managementsysteem opgezet en geïmplementeerd? Dan is het tijd voor de volgende stap: certificering! Certificering wordt afgegeven door een zogenoemde certificerende instantie (CI). Als je managementsysteem loopt nodig je een CI uit om je op de door jou gekozen norm te beoordelen. De auditor van de CI komt langs om te bezien of je voldoet aan alle in de norm gestelde eisen. Verloopt de audit succesvol, dan is het ISO-certificaat behaald! Let wel: iedere drie jaar krijg je een nieuwe audit dus zaak is het managementsysteem te blijven onderhouden.

Online ISO Academy

Je kunt op verschillende manieren je certificaat halen: door het inhuren van een externe consultant om je te begeleiden, door het geheel uit handen te geven of door training en het vervolgens zelf te doen. Bij de Online ISO Academy zijn alle diensten erop gericht om jou de kennis te geven die je nodig hebt om zelfstandig een ISO-managementsysteem op te zetten, te implementeren, onderhouden en continu verbeteren. We bieden diverse trainingen aan die jou helpen je certificatie te behalen. Je doet het zelfstandig maar staat er niet alleen voor!

Welkomstactie: gratis e-learning basis van managementsystemen

Beginnen bij de basis? Dan is de e-learning basis van managementsystemen wat voor jou. Je kunt nu profiteren van onze unieke welkomstactie en je gratis inschrijven voor deze e-learning. Klik hier en schrijf je in.

Over de schrijver
Reactie plaatsen